Ensimmäistä blogia odotellessa

15.10.2014 16:51

Puheeni kevään SAK:n valtuustossa.

 Tiina Heinonen, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto  SAK:n kevät valtuusto 15.05.2014

Hyvä Puheenjohtajisto!
Hyvät valtuusto toverit!
 
Nyt on kuulkaa leipurilla aihetta suureen suruun.
Teolliset leipomo- työnantajamme Fazer ja Vaasan Oy ovat käynnistäneet yt-neuvottelut , joissa on uhattuna yli 200 työntekijän työpaikka ja kolmen leipomon sulkeminen.
Leipomojättimme keskittävät tuotantoaan kehä kolmosen sisäpuolelle ja näin omalla toiminnallaan vanhentavat pakatun leivän tuoreutta. Näihin tehokkaisiin tuotantolaitoksiin ei työpaikkoja todennnäköisesti synny, joten leipuri jää ilman työtä.  Kotimaassa valmistettu leipä työllistää välillisesti myös alkutuotannossa, kuljetuksessa, varastoinnissa ja kaupassa. Mikä vaikutus keskittämisellä ja tuotannon siirroilla on näille työntekijöille?
 Tuontileivän osuus  leipämarkkinassa on kasvussa ja kuluttaja saadaan ostamaan puoli vuotta vanhaa pakaste leipää paistopisteistä tuoreena, leipurin yöllä leipoma oikeasti tuore leipä jää hyllyyn.
Mitä  verotuloja jää tuonti leivästä, vaikkapa saksalaisesta paistopiste sämpylästä  Suomeen? Muruset.
Tehotuotetusta viljasta ja työehtoja polkemalla saa pakaste leipää suoraan keski-euroopan tehtaalta melkein ilmaiseksi, sillähän kauppa hyvän katteenkin saa, kotimainen leipuri potkut.  Kotimaisella työllä tehdään turvallista  ja hyvin työehdoin valmistettua ruokaa.
Kotimaisilla leipomoilla ja kaupparyhmillä olisi nyt mahdollisuus lisätä kuluttajien luottamusta ilmoittamalla selkeästi valmistusmaan  lisäksi myös tuotteen oikea valmistuspäivä. Valmistuspäivän merkinnän pitäisi olla lakisääteinen myös leivässä. Tämä on asia, johon vaadin SAK:n koko koneiston aktiivisesti vaikuttavan.
Suosikaa kotimaista työstä, leipurin Suomessa leipomaa leipää!!

Kiitos!

Voit lulkea uusia postauksia RSS kautta.