Eläkeasioista

24.10.2014 23:25

                                                               

Vuosi sitten eläkeratkaisusta keskusteltiin kiivaasti. Lopputulos joka tänä vuonna saavutettiin, ei miellytä leipuria. Tässä muistutukseksi puhe SAK:n syysvaltuustosta 2013 , jonka pidin. Meidän valtuustoryhmä muutenkin piti duunari ääntä kovastikkin esillä tuossa valtuustossa. Raskaan työn tekijän eläkkeelle jäämisikää kun ei nosteta vain päätöksillä eläkeiästä vaan konkrettiisilla työsuojelullisilla kehitystoimenpiteillä. Se on vieläkin puutteellista alani työpaikoilla. Isot yritykset hoitavat kyllä, mutta pienet ja keskisuuret leipomot ovat vielä aloittamassa tätä työtä. 

 

Tiina Heinonen , Suomen elintarviketyöläistenliitto ,

Hyvät valtuusto toverit!

 

Olen huolissani miten valtiovalta haluaa nostaa eläkeikää,  meitä leipureita se kovasta puhututtaa. Työurien pidennys pitäisi alkaa sen alkupäästä, nuorisotakuun piti avittaa, vaan ei pelitä vielä.

Jos eläkeikää nostetaan 65 vuoteen, yhä useampi voi vain haaveilla pääsystä terveenä eläkkeelle.

Esimerkiksi teollisissa työssä on monilla jo nyt yli 40 vuoden työura, kun työelämään tullaan alle kaksikymppisinä, kun taas akateemisesti koulutetut tulevat työelämään monesti vasta yli kolmekymmentävuotiaana ja heillä on huomattavasti lyhyempi työura ennen eläkeikää.

Eläkkeelle pääsyssä pitäisi mielestäni huomioida enemmän työuran pituus ja työtehtävien raskaus, eikä vain ihmisen fyysinen ikä.

Eikö olisi mukava ajaa työmiehelle sellainen palkinto, että kun työvuosia on kertynyt 40-vuotta tai kun on tehnyt työuransa yö- ja vuorotyötä, työmiehen täyttäessä 60-vuotta hänen elinaikakerroin pysyisikin 1. Eikö olisi mukava yhdessä vaikkapa ajaa sellaista lakiehdotusta, että 40 vuoden työurasta palkitaan, ei rangaista.

Jos valtiovalta haluaa että ihmiset olisivat pidempään töissä, pitäisi sen tukea ja kannustaa työnantajaa työpaikoilla investointeihin ja toimintatapojen muutoksiin, jotka auttavat ihmisiä jatkamaan pitempään työelämässä.

Edustan leipomoteollisuutta , jossa työskennellään raskaassa teollisessa työssä, vuoro- ja yötyössä, kuumissa ja kylmissä olosuhteissa, pölyä unohtamatta. Alaltani jäädään hyvin harvoin terveenä työeläkkeelle.

Ehdotankin nyt, että SAK lähtee vaatimaan, että raskaasta teollisesta työstä sekä 40 vuoden työuran jälkeen pääsisi eläkkeelle jo 60 vuotiaana.  Työmieheltä aina kiristetään vyötä, eikö olisi jo aika myös meidän vaatia.

Ja hei, muistetaan kattaa joka päivä kotimaista ruokaa pöytään ja joulun kinkku on tietysti meillä kaikilla kotimainen!